RAKU - JORD ELD VATTEN LUFT
Rakutekniken har sina rötter i Asien. Ursprungligen kommer den från Korea och Kina, men har huvudsakligen utvecklats av skickliga japanska krukmakare.

Historien förtäljer att en kines vid namn Chojiro som invandrade till Japan på 1500-talet var den förste som brände raku i Japan och därmed grundade rakudynastin. Han gjorde enkla teskålar som uppskattades av dåtidens teceremonimästare.

Tedrickningen var ursprungligen en rit men blev senare den ceremoni som var höjdpunkten i japansk filosofi.

Raku är ett lågbränt ganska poröst gods som framställs av chamotterik lera och täcks med lågsmälta bor- eller blyglasyrer. Man sätter in det skröjbrända och glaserade godset i rödglödgande ugn c.a 800 - 850 grader och tar ut det efter några minuter. Därefter stoppas föremålen ner i en tunna med halm eller sågspån - det blir efterreduktion - syret kommer inte åt glasyrerna. Uppvärmning och avkylning sker sålunda mycket plötsligt. Det betyder att godset många gånger kan spricka.



Det är överhuvudtaget ett vågspel att hålla på med raku. Du vet inte riktigt hur glasyrerna kommer att bli. Men när du står där med ett rakufat i din hand, ett rakufat med en skimmrande och säregen skönhet då känner du en stor lycka. Raku är så oförutsägbart att det aldrig blir rutin att arbeta med men oerhört njutningsfullt. Ordet raku betyder just njutning och lycka.

Se bilder från utställning Bilder från utställning på fd Galleri Slätpricken i Oxelösund




Är du intresserad så hör av dig till mig:
Ingrid Lidstrand Bruhn
Behmbrogatan 5, 611 34 Nyköping
mobil 073 80 50 173,
e-post: ingridlidstrandbruhn@hotmail.com


VedicartkurserOm IngridOm IngridVedicartkurserRakubränningKeramik Tillbaka till första sidanOm IngridKurserRakuKeramikVedicart